Inauguracja czwartej edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Inauguracja czwartej edycji Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

29 września 2025 roku Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere w Restauracji Belvedere zainaugurowała rok akademicki 2025/26. Program edukacyjny ponownie połączy pasję młodych adeptów sztuki kulinarnej z doświadczeniem ekspertów sektora HoReCa.

Głównymi bohaterami rozpoczęcia roku szkolnego Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere byli studenci Akademii - 24 młodych adeptów kulinariów reprezentujący 18 placówek w całej Polsce (dla 9 szkół to debiut w projekcie). Uczniowie zostali wyłonieni spośród kilkudziesięciu kandydatów z 30 szkół.

Uroczystość otworzyła inicjatorka Akademii i prezes Belvedere Gourmet Group - Elżbieta Nitsze, wraz z prowadzącym wydarzenie - Pawłem Grubą, ekspertem kulinarnym i twórcą podastu Grube Rozmowy. Organizatorzy przedstawili program IV edycji i misję Akademii: wspieranie młodzieży w drodze do mistrzostwa kulinarnego i budowanie przyszłości polskiej gastronomii na poziomie światowym.

Program roku obejmuje 15 całodniowych warsztatów i 120 godzin zajęć praktyczno-teoretycznych prowadzonych przez 14 trenerów kulinarnych i grono ekspertów merytorycznych (m.in. Mikołaj Rey, Tomasz Łagowski, Paweł Kałuski, Cristina Catese, dr Józef Sadkiewicz, Marcin Szachowicz, Sylwia Zając, Mariusz Melcer, Michał Karadżow, Kamil Szulc, Dawid Makurat, Michał Iwaniuk, Małgorzata Krakowiak, Jarosław Kołodziejek).

- Akademia Mistrzów Smaku to dziś kilkudziesięciu trenerów kulinarnych - od mistrzów kuchni francuskiej, włoskiej czy tajskiej, po przedstawicieli młodego pokolenia szefów kuchni i członków organizacji Bocuse d'Or. To ogromny kapitał, z którego jesteśmy dumni. Przy tworzeniu harmonogramu warsztatów zawsze dbamy o to, by program nie był powtarzalny i by z roku na rok wnosił nową wartość merytoryczną. Dlatego nie każdy trener prowadzi zajęcia w każdej edycji - część wraca w kolejnych latach, część pracuje w duetach, jeśli temat warsztatu tego wymaga. Taka formuła pozwala nam zachować świeżość i rozwój Akademii, a także otwiera przestrzeń do zapraszania gości specjalnych - szefów kuchni zagranicznych restauracji z gwiazdkami Michelin - podkreślała Elżbieta Nitsze, inicjatorka Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere.

Ogromnym wyróżnikiem Akademii jest tradycja zapraszania do prowadzenia warsztatów szefów kuchni zagranicznych restauracji uhonorowanych gwiazdkami Michelin. W ubiegłym roku studenci mieli okazję spotkać się z Christopherem Haatuftem, szefem restauracji Lysverket w Norwegii, który wprowadził ich w tajniki współczesnej kuchni skandynawskiej.

W tym roku pałeczkę przejmie Bob Mazur, szef kuchni londyńskiego Seafood Bar w dzielnicy Soho, który przez sześć lat współpracował z Gordonem Ramsayem. Potwierdzony został także warsztat prowadzony przez Pawła Kałuskiego, członka Akademii Bocuse d'Or Poland oraz dr Józefa Sadkiewicza, technologa żywności, specjalisty w żywieniu klinicznym i sportowców.

Akademia stawia nie tylko na technikę i smak, ale także na kompetencje miękkie: pracę zespołową, komunikację, autoprezentację i zarządzanie rozwojem osobistym.

Najlepsi studenci otrzymają nagrody - od specjalistycznych kursów i szkoleń po staże zagraniczne. Nagrodą główną będzie staż w trzygwiazdkowej restauracji Noor w Kordobie u szefa Paco Moralesa, który w 2024 roku otrzymał również wyróżnianie w postaci 3 noży w konkursie The Best Chef Awards.

Na zakończenie inauguracji na scenie wystąpił Robert Sowa. Podkreślił, że Akademia Mistrzów Smaku imponuje nie tylko skalą, lecz przede wszystkim jakością i merytorycznym podejściem do edukacji młodzieży. Zwrócił uwagę na wielowymiarowość projektu - od kuchni słonej, rozwijanej pod okiem wybitnych trenerów kulinarnych, po ścieżkę cukierniczą, gdzie adepci pracują z aż trzema mistrzami cukiernictwa.

Robert Sowa zwrócił się do studentów z mocnym przesłaniem, aby w pełni korzystali z możliwości, jakie daje im Akademia - od nauki w kuchni wyposażonej w sprzęt najwyższej klasy, przez pracę z unikalnymi surowcami, aż po kontakt z autorytetami branży.

Tego dnia odbyły się również pierwsze warsztaty z Tomaszem Łagowskim, szefem kuchni Belvedere i trenerem Akademii.