III Spotkanie Kulinarne z cyklu Lubiana i Przyjaciele za nami
W czwartek, 23 maja 2024 roku w lubelskiej Willi Win, odbyło się spotkanie kulinarne Lubiana i Przyjaciele. Wydarzenie przyciągnęło miłośników dobrej kuchni oraz koneserów wina, którzy mieli okazję uczestniczyć w pokazach live cookingu prowadzonych przez dwóch szefów kuchni - Andrzeja Polana i Pawła Stawickiego.
Tematem spotkania był plating z wykorzystaniem porcelany marki Lubiana i techniki gotowania z użyciem różnych tłuszczów. Andrzej Polan wraz z Pawłem Stawickim postawili na sezonowe smaki, dlatego nie zabrakło szparagów, rabarbaru i truskawek. Przygotowali dania, które nie tylko zachwycały smakiem, ale również prezentacją.
Szefowie rozpoczęli pokaz od przygotowania autorskich cebularzy na bazie pomidorów. Kolejnymi daniami były szparagi z sosem holenderskim i kawiorem oraz zupa pomidorowa z cebularzem nawiązującym do tradycji kulinarnej Lublina. Przygotowano także chłodnik na maślance z chrzanem i konfitowanym żebrem oraz zupę ogórkową z konfitowanym ziemniakiem i szynką. Zwieńczeniem był orzeźwiający deser truskawkowy z lodami o smaku słonego karmelu, ciastkiem kakaowym oraz dodatkiem octu balsamicznego i yuzu.
Znane dania przygotowano w nieoczywisty sposób. Zamienniki produktów odzwierzęcych, m.in. Eleplant od Bunge, zapewniły nowy wymiar smaku i zachęciły do rozmów o zrównoważonym rozwoju.
W trakcie pokazu uczestnicy mieli możliwość poznania technik smażenia i konfitowania oraz różnorodnych tłuszczów wykorzystywanych w kuchni, co było zarówno uzupełnieniem doświadczenia kulinarnego, jak i inspiracją do eksperymentowania z nowymi produktami.