III Mistrzostwa Polski Koktajli Bezalkoholowych

III Mistrzostwa Polski Koktajli Bezalkoholowych

W dniach 17-18 lutego 2025 roku w Mediatece w Grodzisku Mazowieckim odbyła się trzecia edycja Mistrzostw Polski Koktajli Bezalkoholowych. Kto został zwycięzcą?

Zdobywcą pierwszego miejsca tegorocznych Mistrzostw Polski Koktajli Bezalkoholowych w kategorii professional został Piotr Gutowski. Drugie miejsce zajęła Agnieszka Cieślar, natomiast na trzecim stopniu podium uplasował się Dawid Kurdziel.

Zwycięzca zaprezentował koktajl o nazwie Forest Fusion, czyli połączenie smaku brzozowej oskoły z herbatą o smaku owoców leśnych pod postacią cold brew z nutą żywicy labdanum.

- Inspiracja do stworzenia koktajlu finałowego wynikła z rozmowy. Gdy zostałem zapytany przez znajomą osobę, jak idą przygotowania do konkursu i co jest moją inspiracją, odpowiedziałem, że są daleko w lesie. Po chwili namysłu stwierdziłem że las i jego przestrzeń to idealne podłoże do inspiracji! Producent tlenu, zbiornik wody, filtr powietrza, zielona apteka i źródło energii oraz motywacji! A do tego prawdziwa kraina naturalnych smaków i aromatów pod postacią owoców, ziół, grzybów, żywicy, kory drzewnej i nieoczywistych składników, takich jak oskoła pozyskiwana z brzozy. Dodatkowo las to kraina pozytywnej energii oraz idealne miejsce do odpoczynku. Leśne wędrówki stały się inspiracją dla koktajlu, jaki wykreowałem z okazji III Mistrzostw Polski Barmanów Koktajli Bezalkoholowych - mówi Piotr Gutowski.

Koktajle bezalkoholowe to trend, który rośnie w siłę.

- Spożywanie koktajli bezalkoholowych to według wielu statystyk narastający trend. Wobec coraz bardziej świadomego stylu życia ludzie rezygnują z produktów zawierających alkohol. Trwa to już od dłuższego czasu, lecz wszystko wskazuje na to, że jest to dopiero początek. Wkraczające obecnie w dorosłość nowe pokolenia coraz częściej sięgają po zamienniki trunków z procentami. Na szczęście producenci starają się podążać za narastającym trendem i dostarczają nam coraz więcej ciekawych produktów - dodaje zwycięzca III Mistrzostw Polski Koktajli Bezalkoholowych.

Laureatka drugiego miejsca przygotowała koktajl Pink Bubbles. W skład receptury wchodzi burak w połączeniu z herbatą zielony roiboos.

Z kolei Dawid Kurdziela zaoferował koktajl Viva Madeira, czyli połączenie marakui, banana i mandarynki podane na liściu bananowca z "ziemią wulkaniczną" i aromatycznym dymem inspirowanym lasem wawrzynowym.

Pierwsze miejsce w III Mistrzostwach Polski Perrier w kategorii junior zajęła Maja Jakubowska. Zdobywczynią drugiego miejsca została Martyna Bojczuk. Trzecie miejsce zajęła Emilia Wiewióra.

Gratulujemy!