
Grill w wersji wege
Wegetariańskie grillowanie nie musi być nudne! To okazja, by wyjść poza schemat i przełamać go aromatyczną cukinią lub słodkimi ziemniakami z orzeźwiającym twistem.
Grill dla wegetarian przestał kojarzyć się z imprezą, z której goście wychodzą głodni. To doskonała okazja do wykazania się kreatywnością i ponownego odkrycia potencjału produktów roślinnych.
Grillować możemy niemal wszystko, począwszy od ziemniaków, batatów, poprzez cukinię, paprykę, kukurydzę, na pieczarkach i bakłażanach skończywszy. Białko możne natomiast pochodzić z grillowanej fasoli, tempeh, tofu czy innych produktów roślinnych zawierających na przykład soję.
Aby warzywa były pełne smaku, można je wcześniej zamarynować w oliwie z przyprawami. Dajcie się ponieść wyobraźni, a nowe połączenia smaków zaskoczą Was aromatem i charakterem.
Przygotowując szaszłyki, warto użyć marynowanego lub wędzonego tofu. Ma ono wyrazisty zapach i doskonale sprawdzi się jako wegetariański zamiennik mięsa.
Świetnym uzupełnieniem grilla są świeże warzywa oraz różnorodne dipy. Można bazować na klasyce i przygotować aromatyczny czosnkowy, tzatziki czy tysiąca wysp lub wyjść naprzeciw trendom, serwując gościom sos chilli mango lub pikantną srirachę mayo.
Wakacje to wręcz idealna pora na odkrywanie smaków i kulinarne eksperymenty. Grill w odsłonie wege może być także dobrym początkiem do tego, aby na talerzach częściej gościły warzywa.