Grecki sektor HoReCa szuka pracowników na wakacje
Przed rozpoczynającym się sezonem, grecka branża gastronomiczno-hotelarska mierzy się z brakiem rąk do pracy. Jak informuje lokalny portal eKathimerini, pozostaje 80 tys. wakatów. Nawet dobrze płacące lokale mają trudności ze znalezieniem nowych pracowników.
Jak zaznacza grecki portal, powołując się na szacunki organizacji zrzeszającej pracowników usług gastronomicznych i turystyki, analiza danych rezerwacyjnych sugeruje, że zbliżający się sezon może okazać się wyjątkowo dobry dla greckiej turystyki. Jednak tak duży brak pracowników budzi obawy.
Obecnie 83 tys. miejsc pracy pozostaje nieobsadzonych, w tym 53 tys. w branży hotelarskiej i 30 tys. w sektorze gastronomicznym. W porównaniu do ubiegłego roku liczba wakatów wzrosła o 23 tys.
Mimo planów transferu około 11 tys. pracowników z innych krajów, grecki sektor turystyczny nadal boryka się z deficytem odpowiednich kandydatów. Dotyczy to w równym stopniu firm oferujących atrakcyjne warunki pracy. Wiele osób wybiera pracę "na czarno", aby nie tracić prawa do świadczeń.
Źródło: onet.pl