Grazing Menu, czyli sezonowe menu w restauracji Belvedere

Grazing Menu, czyli sezonowe menu w restauracji Belvedere

Lato jest czasem, na który czekamy cały rok. Dlatego tak chętnie próbujemy letnich smaków, które występują tylko w sezonie letnim. Lato to jednocześnie królestwo świeżych smaków, które często budzą w nas wiele wspomnień. Nie ma znaczenia czy powracasz w nich do beztroskich lat dzieciństwa, czy wakacyjnych chwil spędzonych nad brzegiem morza, w Restauracji Belvedere odkryjesz ulubione dania a la carte także w nowej, autorskiej interpretacji Grazing Menu.

Nową odsłonę karty, charakteryzuje przede wszystkim lekkość, świeżość i idealne dopasowanie do błogiej atmosfery, towarzyszącej letnim spotkaniom. Dlatego teraz wszystkich dań z karty można skosztować w formie degustacyjnej. Grazing menu to wyjątkowa, kulinarna uczta, składająca się z kompozycji potraw utworzonych w oparciu o aktualną kartę menu. Dzięki temu każdy z Gości ma możliwość poznać smaki Restauracji Belvedere w jeszcze szerszym ujęciu.

- Stworzyliśmy kompozycję smaków, które najbardziej kojarzą się z letnim wypoczynkiem oraz słoneczną aurą. W naszej karcie znajdują się dania z najlepszych, polskich, sezonowych składników, duży akcent stawiamy na szlachetne ryby, warzywa i owoce łącząc je z wykwintnymi dodatkami takimi jak trufle czy karczochy. Podążając za światowymi trendami do naszych propozycji kulinarnych wprowadziliśmy Grazing Menu. Co oznacza, że każdą z potraw, znajdującą się w naszej karcie, można zamówić w mini porcji. Zależało nam, aby nasi Goście posmakowali wszystkich dań i wybrali swoje ulubione - informuje Anna Bykowska, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu Restauracji Belvedere.

Co w nowej karcie?

W sezonowej karcie dań znajdziemy lekkie i świeże przystawki, takie jak serca karczochów z parmezanem, rukolą i oliwą, kremowa buratta na zielonym pesto z kolorowymi pomidorami i bazylią czy ulubione przez Gości danie New York z krewetek 8/12, mango, papają i palonym masłem. Dania główne to m.in. inspirowana polską tradycją kulinarną zupa z mazurskich raków z kluseczkami ze szczupaka, koprem i śmietaną, sandacz z warzywami z cukinią, i młodymi ziemniakami oraz jagnięcina z rozmarynem, pieczarkami, dymką i parmezanem. Z kolei w karcie deserów znalazły się takie propozycje, jak mille feuille z mango, marakują, migdałami i lodami truskawkowymi i financiera orzechową z orzechów laskowych, migdałów, brzoskwiń i lodami palone masło.

Autorskie menu jest dopełnieniem niezwykłej atmosfery miejsca w samym sercu zielonych Łazienek Królewskich.