Gallette des Rois - ciasto na Trzech Króli
Dziś obchody święta Trzech Króli. Świętowanie wymaga specjalnego menu, w którym z pewnością nie może zabraknąć francuskiego wypieku z masą migdałową. Kto w środku znajdzie fasolkę, dostanie koronę!
Gallette des Rois, ciasto Trzech Króli, to wypiek serwowany na 6. stycznia. Choć to tradycyjny placek francuski, w ostatnich latach jego popularność wzrosła także poza granicami Francji. Nie ma w tym nic dziwnego. Ten aromatyczny, pachnący masłem wypiek z ciasta francuskiego w klasycznej wersji skrywa nadzienie w postaci masy migdałowej.
Jednak to niejedyne, co kryje się w tym cieście - ukryte jest w nim również ziarenko fasoli, migdał lub mała porcelanowa figurka. Zgodnie z przyjętą tradycją, ten, kto je znajdzie, będzie mógł przez resztę dnia bezpardonowo paradować z emblematem królewskiej władzy na głowie - przygotowaną specjalnie na tę okazję koroną. A kto z nas nie chciałby, choć na jeden dzień, zostać królem?