
Gabriela Ziółkowska laureatką konkursu dla młodych sommelierów
Ma 25 lat, jest absolwentką Winogrodnictwa i Enologii na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, a od niedawna - junior sommelierką w krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881. Zwyciężczynią Mistrzostw Polski Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs została Gabriela Ziółkowska.
16 czerwca 2025 roku w podkrakowskim Dworze Sieraków upłynął pod znakiem wina. Odbył się krajowy etap III Mistrzostw Polski Młodych Sommelierów Chaîne des Rôtisseurs 2025.
To konkurs skierowany do osób w wieku 21-28 lat. Nie trzeba mieć bogatego doświadczenia czy należeć do branżowego stowarzyszenia. Liczy się wiedza, motywacja i znajomość języka angielskiego. Kandydatami mogli być nie tylko młodzi sommelierzy, ale i kelnerzy, barmani, osoby, które wiążą swoją przyszłość z gastronomią.
Finalnie w mistrzostwach wzięło udział 9 osób z całej Polski. Ich zmagania obserwowała trzyosobowa komisja: Łukasz Górski (sędzia główny konkursu, zwycięzca Chaîne des Rôtisseurs w roku 2023) oraz Ewa i Wojciech Starzyccy (edukatorzy winiarscy, sędziowie wielu konkursów winiarskich, przedstawiciele Stowarzyszenia Sommelierów Polskich).
- Bardzo wyraźnie można zauważyć wzrost poziomu z roku na rok - ocenia Łukasz Górski, sędzia główny konkursu. - Napawa nas to ogromnym optymizmem. W tym roku uczestnicy musieli stawić czoła testowi wiedzy teoretycznej, degustacji trzech białych win w ciemno, identyfikacji alkoholi mocnych oraz stworzyć pełen, organoleptyczny opis wina czerwonego. W części praktycznej na zawodników czekały dwa zadania. Pierwsze to serwis aperitif - goście zamówili butelkę wina musującego oraz koktajl. Drugim zadaniem był serwis wina czerwonego z dekantacją - tłumaczy Łukasz Górski.
Najlepsza okazała się 25-letnia Gabriela Ziółkowska. Tegoroczna zwyciężczyni jest absolwentką Winogrodnictwa i Enologii na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, a od niedawna junior sommelierką w wyróżnionej dwiema gwiazdkami Michelin krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881. Jej przygoda z winem zaczęła się kilka lat temu, gdy zaczęła pracować w gastronomii.
- Było dużo stresu, dużo emocji, a wcześniej - kilka tygodni przygotowań - relacjonuje Gabriela Ziółkowska. - Oczywiście miałam nadzieję na dobry wynik, ale zwycięstwo było zaskoczeniem, bo, nie ukrywajmy, to zawód zdominowany przez mężczyzn. Ale chciałabym pokazać innym kobietom, że to może być także droga dla nich. Życzyłabym sobie wytrwałości, skrupulatności i konsekwencji w tym, co się robi. Zależy mi, aby cały czas iść do przodu i się rozwijać - mówi laureatka.
Tytuł wicemistrza Polski i srebrny medal otrzymał Maksymilian Woźnicki z warszawskiej restauracji Nolita, a miejsce trzecie zajął Mateusz Sabała z restauracji Dialog w Warszawie.
Organizatorem konkursu jest założone w 1950 roku w Paryżu międzynarodowe stowarzyszenie gastronomiczne - Chaîne des Rôtisseurs, zrzeszające prawie 21 tys. członków w 75 krajach. Do organizacji należą hotelarze, restauratorzy, szefowie kuchni, publicyści, menedżerowie, sommelierzy oraz miłośnicy kultury kulinarnej z całego świata. Stowarzyszenie bazuje na historycznej tradycji Francuskiego Królewskiego Cechu Kucharzy powstałego w roku 1248, za czasów króla Ludwika IX. Jego działalność w Polsce oficjalnie wspiera Ambasador Francji. Polskim oddziałem kieruje Michel Marbot - Bailli Délégué, Sekretarz Generalny Francuskich Doradców Handlu Zagranicznego w Polsce, Iwona Niemczewska - Conseiller Culinaire oraz Paweł Gąsiorek - Échanson.
Jednym z celów stowarzyszenia jest zapewnienie wsparcia młodym profesjonalistom, którzy mają potencjał, aby stać się zawodowymi sommelierami.
- Cieszę się, że mamy krajowego mistrza młodych sommelierów Anno Domini 2025! Gabriela Ziółkowska pojedzie jesienią do Genewy i zawalczy o złoto dla Polski. Ma duże szanse na sukces. Wiele zyskali też pozostali uczestnicy imprezy. Każdy start w zawodach przynosi bezcenne doświadczenie, które potem przekłada się na pracę zawodowa i karierę. I to jest główny cel imprezy wymyślonej przez Chaîne des Rôttiseurs, a wspartej u nas przez Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Składam wielkie podziękowania zarządowi i członkom tej organizacji za partnerstwo i sponsoring. Dziękuję również za życzliwość Stowarzyszeniu Sommelierów Polskich. Mam nadzieję, że w roku 2026 wspólnie osiągniemy jeszcze więcej - mówi Paweł Gąsiorek.
Po raz kolejny patronat nas konkursem sprawował Związek Pracodawców Polska Rada Winiarstwa.
- Bardzo się cieszę, że ZP PRW mógł wesprzeć to wydarzenie i mam pełne przekonanie, że takie inicjatywy kształtują kulturę wina w Polsce - mówi Magdalena Zielińska, prezes Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. - To było niezwykle budujące móc obserwować młodych profesjonalistów - pełnych pasji, ciekawości i chętnych do nauki. To właśnie takie konkursy dają im motywację i przestrzeń do dalszego doskonalenia. Pani Gabrieli życzę powodzenia w międzynarodowym finale w Genewie, a wszystkich pozostałych uczestników serdecznie zachęcam do sprawdzenia się w kolejnej edycji - już za rok - podsumowuje Prezes ZP PRW.
Światowy finał odbędzie się 10 września br. w Genewie.
Gratulujemy!