Europejski Dzień Śniadania
24 kwietnia przypada Europejski Dzień Śniadania. To inicjatywa mająca na celu podkreślenie znaczenia śniadania w codziennej diecie. Dzień ten promuje ideę, że śniadanie jest ważnym posiłkiem dnia, który dostarcza organizmowi energii i niezbędnych składników odżywczych do utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia. To doskonała okazja, by wybrać się do swojej ulubionej śniadaniowni.
Śniadanie to zdaniem wielu najważniejszy posiłek, jaki powinniśmy spożyć w ciągu dnia. Poprawia koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia się i rozwój intelektualny. Osoby spożywające codziennie śniadania znacząco zmniejszają ryzyko rozwoju u nich nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego i cukrzycy typu 2.
Polska oferta gastronomiczna od kilku lat obfituje w przeróżne koncepty, w tym popularne śniadaniownie i lokale serwujące śniadania przez cały dzień. To prawdziwa gratka dla miłośników jedzenia na mieście.
Rodzinne śniadania w lokalach to coraz silniejszy trend, a Polacy coraz chętniej spożywają je poza domem również z dziećmi. To doskonały sposób na celebrowanie posiłku w niespiesznej atmosferze bez nudy na talerzu. Wybierając opcje śniadaniowe, warto uwzględnić warzywa, owoce, pieczywo, produkty nabiałowe, jaja, jogurty oraz nasiona.
Kreatywność szefów kuchni nie przestaje zaskakiwać, dlatego w menu wielu lokali nie brakuje różnorodności także w zakresie oferty dla osób stosujących diety wykluczające - bezglutenową, bezlaktozową czy bezmięsną. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie!