
Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych
24 marca obchodzimy Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych. To święto miłośników lodów, którego celem jest zwrócenie uwagi na tradycyjne metody produkcji oraz zachęcenie klientów do odkrywania nowych smaków i wspierania lokalnych producentów.
Wyjątkowe, a niekiedy nawet kultowe - to właśnie lody rzemieślnicze. Ze względu na sposób produkcji, zazwyczaj są wytwarzane w mniejszych, autorskich konceptach lub zakładach z rodzinną tradycją. To wyroby, gdzie pierwszą rolę ogrywa jakość.
Lody rzemieślnicze i lody naturalne to pojęcia, które często są stosowane zamiennie. Dlaczego? Przygotowanie lodów na mniejszą skalę oznacza możliwość dokładnego przyjrzenia się się stosowanym składnikom. W lodach rzemieślniczych bazą jest mleko, śmietanka i cukier lub woda, owoce i cukier w przypadku sorbetów. Reszta to dodatki, które urozmaicają lody, zachęcając gości lodziarni do odkrywania różnorodnych smaków.
Właśnie dlatego lody rzemieślnicze można spotkać zarówno w wersji klasycznej, jak i w bardziej wyszukanych wariantach smakowych. Te drugie, szczególnie w wersji wytrawnej, mogą sprawdzić się także w gastronomii, stanowiąc nietypową przystawkę.
Krótko mówiąc, to lody, dające lodziarzom ogromne pole do popisu - nie ogranicza ich nic poza wyobraźnią!