
Dzień Ostrygi - co o niej wiemy?
5 sierpnia obchodzony jest Oyster Day, a więc Dzień Ostrygi. Dla wszystkich lubiących małże to wyjątkowa data w kalendarzu świąt gastronomicznych.
Jak co roku, 5 sierpnia przypada Dzień Ostrygi, czyli mięczaków z rodziny małży nitkoskrzelnych. Pośród blisko stu gatunków w tej grupie znajduje się ostryga jadalna - przysmak wielu restauracji na całym świecie.
Dzień Ostrygi to celebrowanie spożywania dań z nią w roli głównej. Ci, którzy nie mieli jeszcze okazji spróbować tej wyjątkowej małży mogą poznać zasady jej bezpiecznego spożywania. Najważniejsze, by małż był świeży - najlepiej żywy albo przyrządzony jeszcze w dobrym stanie. Jeśli nie wiemy, czy małż jest świeży? Wystarczy, że skorupiaki są zamknięte. Wówczas wszystko jest w porządku. Natomiast, jeśli są otwarte, należy zastukać i sprawdzić, czy muszla się zamknie.
Ostrygi stały się popularne już w starożytności, kiedy to na terenach Europy popularne stało się hodowanie małż. W XIX wieku w USA, zwłaszcza zaś w Nowym Jorku, apogeum osiągnęła dystrybucja tego przysmaku.
Jak podawać ostrygi? Małże znakomicie parują się z winem. Surowe często podawane są wspólnie z octem winnym czy sokiem z cytryny. Starożytni uważali, że ostrygi są silnym afrodyzjakiem. Ile w tym prawdy? Najlepiej przekonać się samemu, udając się w Dniu Ostrygi do restauracji i celebrować to wyjątkowe święto w towarzystwie bliskiej osoby.