Dzień Kawy

Dzień Kawy

29 października przypada Międzynarodowy Dzień Kawy. Na świecie wypija się co roku nawet 700 mld filiżanek tego aromatycznego napoju. Szacuje się, że wartość rynku kawy w Polsce wynosi ok. 7 mld zł, z czego połowa, ponad 3 mld zł, to kawa spożywana na mieście.

Według badań Centrum Badawczo-Rozwojowego BioStat (2022), 65 proc. Polaków wypija około 2,5 filiżanki kawy dziennie, co przekłada się na blisko 100 litrów i ponad 3,5 kg kawy na osobę w skali roku. Średnia europejska wynosi 4,7 kg. Najwięcej kilogramów na obywatela przypada w Finlandii, aż 13 kg rocznie!

Zagadnieniem, które od kilku lat stanowi synonim najlepszych ziaren, jest kawa speciality. Jednym z podstawowych założeń tego rodzaju kawy jest utrzymanie jak najwyższej jakość od sadzonki do filiżanki. Dbałość o ziarna na każdym etapie powoduje, że produkt trafiający najpierw do palarni, a następnie do kawiarni jest najwyższej jakości.

Parzenie kawy to sztuka, która opiera się na manipulowaniu czynnikami mającymi wpływ na finalny napar. Wśród nich warto wskazać jakość i temperaturę wody, grubość przemiału, dozę kawy użytą na określoną ilość wody, a także wszelkie czynności, którym poddajemy kawę w celu uzyskania konkretnego efektu.

Aby uzyskać napój najwyższej jakości liczy się także metoda parzenia. Istotne znaczenie odgrywa też stopień wypalenia, który wpływa na ekstraktywność ziaren. Im ciemniej palona kawa, tym bardziej ekstraktywna, czyli tym łatwiej wypłukać zamknięte w niej substancje. Ciemny stopień wypalenia idealnie sprawdzi się w przypadku metod ciśnieniowych.

Wzrost zainteresowania alternatywnymi metodami parzenia w ostatnich latach sprawił, że kawa speciality przestała być niszą. To obecnie globalny trend. Nikogo nie dziwi już dostępność przelewu, który w wielu kawiarniach stał się niemal tak samo popularny jak inne rodzaje kawy.

Czym powinna charakteryzować się karta napojów gorących, opracowana z naciskiem na przeżycia gościa? Bariści dokładają starań, aby wychodzić naprzeciw ich oczekiwaniom, przygotowując kawy, które cieszą się ich zainteresowaniem.

W menu powinno znaleźć się miejsce zarówno na klasykę, w tym kawy na bazie espresso, jak i na alternatywy oraz szybkie przelewy, które stanowią idealną propozycję napojów zamawianych na wynos ze względu na błyskawiczny czas przygotowania.