Drób niejedno ma imię

Drób niejedno ma imię

Powiedzieć, że na polskich stołach rządzi tylko kurczak, to tak, jakby powiedzieć, że Polacy jedzą tylko wieprzowinę. Otóż nie. Drób jest obecny w diecie naszych rodaków i tak jak nasi goście uwielbiają kurczaka, tak często wybierają także innego rodzaju mięso drobiowe - indyka, kaczkę, gęś czy perliczkę.

Drób króluje na kartach menu. Z pewnością wszystko wyznaczają trendy, jednak mimo to pozycja drobiu była i będzie mocna. Nie unikniemy całkowicie konsekwencji związanych z "wegerewolucją" na polskim rynku, jednak to nie oznacza, że Twoi goście całkowicie odwrócą się od mięsa. Roślinne zamienniki, które są ogólnie dostępne na polskim rynku, wiele zmieniły w kontekście postrzegania kwestii jakości składników, nie tylko w branży produktów roślinnych, ale i w sektorze mięsnym. W jaki sposób? Konsumenci zaczęli dokładniej przyglądać się składom wszelkich produktów spożywczych, a w przypadku mięsa drobiowego - chętniej wybierają to z wolnego wybiegu, z certyfikowanych hodowli. Zatem zmienia się świadomość Twoich gości, ale jedno pozostaje niezmienne - popularność drobiu.

O kurczaki, ale dobre!

Kurczak to bezkonkurencyjny przedstawiciel drobiu. Jest bardzo popularnym produktem w gastronomii dzięki swojej wielofunkcyjności, gdyż z tego mięsa można przygotować piersi, udka, skrzydełka oraz pokusić się o produkt w całości. Wszystko to sprawia, że kurczaka można przygotować na wiele sposobów. Kurczę pieczone? Jak najbardziej. W palecie swoich zalet posiada również tę, która odpowiada za łatwość przygotowania. Wybierając kurczaka do menu, możemy pokusić się nie tylko o pieczenie, smażenie i gotowanie. Ten rodzaj drobiu smakuje także i na zimno.

Z czym jeszcze kojarzony jest kurczak i za co uwielbiany? To ulubiona przekąska starszych i młodszych, zwłaszcza ci drudzy preferują go w formie popularnych nuggetsów lub stripsów. Stąd szefowie kuchni tak chętnie umieszczają tę wersję kurczaka w swoim menu. Słabość do chrupiącej panierki nie mija.

Na tym nie koniec. By wykorzystać w pełni wszystkie walory mięsa z kurczaka, nie można pominąć podrobów. Największą zaletą podrobów nie jest dostępność oraz cena, ale przede wszystkim ich niepowtarzalny smak. Wątróbka, serca czy żołądki - te także mają swoich zwolenników, a w dodatku zawierają wiele cennych składników odżywczych. Są źródłem pełnowartościowego białka, witamin oraz składników mineralnych. Co więcej, najwyższą wartością odżywczą charakteryzują się: wątroba i serce. W zależności od inwencji twórczej szefa kuchni: drób w całości, w kawałkach, podzielony na partie lub danie z podrobów - kurczak nadal inspiruje.

Kulinarny potencjał indyka

Polacy polubili mięso z indyka, tym samym stało się trzecim po kurczaku i wieprzowinie najpopularniejszym mięsem w Polsce. W przypadku indyków pewne jest to, że decydując się na ten produkt w restauracji, łatwiej sprostamy oczekiwaniom gości. Tak jak wspominałam, świadomość konsumencka wzrasta, ludzie chcą jeść zdrowiej i oczekują, że restauracja, którą wybrali, przestrzega ekologicznych zobowiązań. Indyk jest mięsem drobiowym, dzięki któremu sprostasz tym wyzwaniom. Wszystko dlatego, że z reguły indyki hodowane są w zupełnie innych warunkach niż kurczaki. Dieta indycza jest starannie dobierana i koniecznie musi być wzbogacona o witaminy, ponieważ indyk jest bardzo wrażliwy na wszelkie niepożądane dodatki. Z tego powodu mięso z indyka jest więc znacznie bardziej naturalne niż to z kurczaka, a tym samym polecane szczególnie osobom zmagającym się z alergiami oraz tym, które dbają o formę, ponieważ indyk, ze względu na niską zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka, jest polecany przez dietetyków.

CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ