Debiuty jesiennej edycji Restaurant Week

Debiuty jesiennej edycji Restaurant Week

Trwa Restaurant Week! W jesiennej odsłonie Festiwalu do odwiedzenia jest ponad 100 nowych restauracji w całej Polsce. Gdzie zarezerwować stolik?

Restaurant Week odbywa się pod hasłem #FoodieMoments i potrwa do 17 listopada. Na wszystkich Gości czeka trzydaniowe menu z prezentem od partnera w festiwalowej cenie 69,99 zł plus opłata rezerwacyjna 5,98 zł. Oto kilka adresów na gastronomicznej mapie Polski, które warto odwiedzić podczas Festiwalu.

W Festiwalu weźmie udział ponad 400 restauracji z 13 największych aglomeracji w całej Polsce. Różnorodność kulinarną będzie można odkryć w Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, Bydgoszczy, na Śląsku, Warmii i Mazurach oraz we Wrocławiu. Wśród festiwalowych restauracji znajdziemy m.in. bydgoską La Rosę oraz Gdańską 14;  krakowską La Forchettę na nowo oraz Novum Bistro;  rzeszowskie Delice Rzeszów i Umami; szczecińską Restaurację Sowę i Bellevue;  trójmiejskie Butchery & Wine i enoki; warszawskie Jedzenie i Picie czy Młody Grochów, a także wrocławskie Pod Papugami oraz Le Goose.

Sajgonki

Restauracja łącz świeżość i autentyczność. Szef stawia na jakość, korzystając z najświeższych składników od lokalnych dostawców. Festiwalowe menu mięsne otwiera zupa pomidorowa z mieloną wieprzowiną, ananasem i kiełkami. Na danie główne zjemy sajgonkę z wieprzowiną, do tego omlet w papierze ryżowym z kurczakiem oraz rollsy z makaronu vermicelli z mięsem wieprzowym i liśćmi kafiru. Deser - sajgonki na słodko z bananami, kakao, cynamonem i wiórkami kokosowymi - będzie ukoronowaniem tej azjatyckiej uczty w obu wariantach. Menu wegetariańskie: aromatyczna zupa z delikatnym tofu, wakame, chrupiącym korzeniem lotosu i słodką kukurydzą. Danie główne to sajgonka z tofu, a do tego omlet w papierze ryżowym i makaron vermicelli z grzybami shimeji.

Restauracja Gusto

Restauracja Gusto to miejsce, gdzie możecie doświadczyć menu, które jest kompozycją kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu. Znajdziemy tu zarówno najnowsze trendy, jak i sprawdzone receptury. Za kartę dań odpowiada Dawid Łagowski. Wśród festiwalowych propozycji szefa znalazły się m.in. placek ziemniaczany z wędzonym pstrągiem, kiszonymi warzywami, smakowym majonezem i ikrą pstrąga, a także pieczony kalafior z rodzynkami i pietruszką. Menu mięsne to gęsie żołądki z leśnymi grzybami, pietruszką i maślaną grzanką, a także de volaille z kaczki z ziemniaczanym purée, burakiem, szpinakiem i sosem demi glace. Na deser w obu przypadkach - mus z czekolady ze śliwką, crunchem i bezą.

La Farina Italiana

W sam raz na randkę, spotkanie z przyjaciółmi albo rodzinny obiad. Mimo krótkiego stażu na poznańskiej scenie kulinarnej, La Farina Italiana już może pochwalić się niezłą renomą! Co restauracja przygotowała na swoją debiutancką edycję Restaurant Week? Z przystawek mamy do wyboru: focaccię z halloumi, pastą z suszonego pomidora i ciecierzycy, kremowym balsamico i pudrem z czarnej oliwki lub w wersji mięsnej z dojrzewającą szynką Speck. Dania główne to włoski makaron fusilloni a'lla puttanesca z atramentem sepii lub Spaghetti a'lla Amatriciana. Deser w obu wersjach to canollo z białą czekoladą i aperolem.

Art Sushi

W mieszczącej się na poznańskich Jeżycach restauracji gotuje się po japońsku. Art Sushi zostało stworzone z myślą o entuzjastach japońskiej kuchni, będącej subtelną mieszanką różnych smaków i aromatów. Menu wyróżnia prostota, która pozwala wydobyć to co najlepsze z wysokiej jakości składników, bez poddawania ich nadmiernej obróbce termicznej. Podczas kolacji będzie można spróbować pierożków z tofu z warzywami i grzybami shitake, a także tuńczyka w tempurze podawanego z ryżem, karmelizowaną cebulką i imbirem. Alternatywą są pierożki z kaczką, gruszką i chili oraz kurczak w pikantnym sosie słodko-kwaśnym z cukinią, marchewką, porem i papryką. Zwieńczeniem kolacji będzie mus z awokado podawany z sezonowymi owocami.

Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/.