Dania wege dla każdego?
Kto przy zamawianiu dań najchętniej sięga po dania wegetariańskie? Fińscy naukowcy przeprowadzili badania. Odpowiedź zaskakuje.
Badacze z Finlandii sprawdzili, co wpływa wybór kuchni roślinnej w restauracjach. Wyniki badań można uznać za zaskakujące, bo wskazują one między innymi na wykształcenie osób, które brały udział w badaniu.
Naukowcy z Uniwersytetu w Helsinkach i Fińskiego Instytutu Zasobów Naturalnych sprawdzili, czy da się przekonać ludzi do wybierania dań bezmięsnych podczas lunchu. Postanowili również przetestować, jak można to osiągnąć.
Eksperyment został przeprowadzony w jednej z lokalnych restauracji w niewielkim mieście Kouvola w Finlandii, oferując jej gościom danie wegetariańskie. By sprawdzić, czy goście się na nie zdecydują, badacze zastosowali kilka różnych sposobów. W pierwszym tygodniu badania restauracja nie eksponowała w swojej ofercie dania wegetariańskiego. W drugim tygodniu zaczęto zwracać na to uwagę - pojawiło się ono w innym miejscu, w menu na zielonym tle. Z kolei w trzecim tygodniu opcję wegetariańskiego posiłku promowano w mediach społecznościowych.
Jak zaznaczyła Hanna Konttinen, wykładowczyni psychologii społecznej na Uniwersytecie Helsińskim, badacze wybrali dania wegetariańskie, ponieważ to dobry sposób na wprowadzenie opcji roślinnych do codziennej diety. Mimo prób naukowców, wszystkie metody zawiodły. Nie udało się zatem stwierdzić, co stoi za wyborem któregokolwiek z dań.
Jednak nie wszystko poszło na marne - badanie wykazało, że niektóre osoby częściej niż inne wybierały opcję wegetariańską. Trzema grupami, które badacze wymienili jako te, które najczęściej zamawiały na lunch opcję wegetariańską byli goście gotowi do eksperymentowania, osoby z wyższym wykształceniem oraz, rzecz jasna, wegetarianie.
Dodatkowo celem badania przeprowadzonego przez fińskich naukowców było promowanie upraw i wykorzystania domowych roślin strączkowych, między innymi fasoli, soczewicy i grochu.