Czosnek - polski superfood
Jedni go uwielbiają, a inni podchodzą do niego z rezerwą. 19 kwietnia obchodzimy Dzień Czosnku. To produkt o wielu właściwościach i wszechstronnych możliwościach zastosowania. Dlaczego warto mieć go w kuchni?
Ze względu na niezwykłe właściwości czosnku, jest on uważany za nasz polski rodzaj superfoodu. Dlaczego? Stanowi nie tylko świetny dodatek do wielu dań, ale i jest naturalną bombą witaminową.
Czosnek to uniwersalne warzywo, lubiane przez większość gości, dlatego warto dodawać go dań, aby nadać im charakterystycznego, wyrazistego smaku. Doskonale komponuje się z warzywami m.in. z pomidorami i szpinakiem, mięsem oraz podkręca smak tofu i sosów. To produkt, którego nie może zabraknąć w restauracyjnej kuchni, bez względu na to czy prowadzisz włoską trattorię, restaurację fine diningową czy karczmę z tradycyjną polską kuchnią.
Ponadto czosnek świetnie dopełnia zarówno mięsne, jak i wegetariańskie czy wegańskie potrawy. Aby w pełni zaspokoić podniebienia miłośników czosnku, warto mieć w karcie danie z makaronem w roli głównej, np. bolognese, aromatyczne risotto z cukinią oraz sos czosnkowy. Można podawać go również z pieczonymi ziemniakami, zapiekankami lub jako sos do przekąsek i innych, mięsnych lub warzywnych, dodatków.