Czas na rybę rozpoczęty!

Czas na rybę rozpoczęty!

Rozpoczęła się VIII edycja konkursu Czas na rybę! W dniach 3-5 października 2025 roku o tytuł najlepszej potrawy z karpia opolskiego rywalizować będą uczniowie szkół gastronomicznych oraz profesjonalni kucharze z całego kraju. 

W piątek, 3 października br., do kulinarnych zmagań stanęli uczniowie szkół gastronomicznych, natomiast już jutro - 4 października - pałeczkę przejmą szefowie kuchni.

Produktem obowiązkowym jest karp - w tym roku to jedyny składnik, który trzeba wykorzystać w konkursowych potrawach.

Uczniów szkół gastronomicznych oceni jury w składzie: Krzysztof Klimaszewski, Kurt Scheller, Krzysztof Malinowski, Marek Namysłowski, Marcin Soból, Jarek Uściński, Jarek Walczyk, Krzysztof Wierzba.

Skład jury, które oceni dania profesjonalistów, prezentuje się następująco: Marcin Bielec, Jean Bos, Krzysztof Gawlik, Wojciech Harapkiewicz, Wolfgang P. Menge, Iwona Niemczewska, Marcin Przybysz, Kurt Scheller, Robert Sowa, Paweł Stawicki, Krzysztof Szulborski oraz Jarosław Uściński.

Kto bierze udział w rywalizacji?

Uczniowie:

Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk - laureatki z zeszłorocznej edycji konkursu
Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej w Wodzisławiu Śląskim
 
Paulina Karmelita i Julia Ruszkowska
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu
 
Oliwia Wegner i Nikodem Budnik
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie
 
Tomasz Bigda i Hlib Fedorov
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
 
Julia Kudzińska i Miłosz Nowak
Zespół Szkół w Sierakowie
 
Amelia Słanek i Anna Wysocka
Zespół szkół nr 7 w Tychach
 
Profesjonaliści:
 
Aleksandra Mosiewicz i Olimpia Kania
Restauracja Kuźnia Smaków w Kopalni Złota, Złoty Stok
 
Paweł Ferenc i Sylwia Defińska
Restauracja Domolo, Dąbrowa Górnicza
 
Kamil Tomczak i Jakub Warszewski          
Restauracja Belle Epoque, Kalisz
 
Bartosz Rosa i Jacek Woźny
Restauracja The Time, Poznań
 
Krzysztof Wlazło i Kamil Marques
Winogrono, Grodzisk Mazowiecki
 
Dariusz Chojnacki i Konrad Tomaszewski
Hotel Blow Up Hall, Restauracja Arte Poznań