Czas na rybę!
To ogólnopolski konkurs kulinarny dla szefów kuchni i uczniów szkół gastronomicznych organizowany od 2018 roku na Zamku Książęcym w Niemodlinie. Celem konkursu jest popularyzacja karpia, czyli ryby, która jest hodowana na Opolszczyźnie od wieków i zakorzeniła się w tradycję lokalną. Z jakimi produktami zmierzą się uczestnicy kolejnej edycji konkursu?
Konkurs ma także podnosić świadomość na temat walorów zdrowotnych i potencjału kulinarnego karpia oraz przełamywać stereotypy związane z tą rybą.
Tegoroczna edycja konkursu odbędzie się w dniach 4-6 października. W pierwszy dzień o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego zawalczą uczniowie szkół gastronomicznych w ramach Czasu na rybę! Junior, natomiast w drugi dzień profesjonaliści - szefowie kuchni. Zwieńczeniem tegorocznej odsłony konkursu będzie forum dyskusyjne, które przebiegnie pod hasłem: Smaczna przemiana karpia.
Produktem obowiązkowym, poza karpiem opolskim, będą kiszonki. Uczestnicy konkursu będą musieli przygotować danie, wybierając przynajmniej jeden z kiszonych produktów: kiszony czosnek, kiszony kalafior, kiszona kapusta czerwona, kiszone ogórki, kiszona kapusta biała, kiszona kapusta w główkach, sok z kiszonych buraczków, sok z kiszonych ogórków, sok z kiszonej czerwonej kapusty, sok z kiszonej kapusty białej.