Ciasto na Trzech Króli: Gallette des Rois
Dziś 6 stycznia - to dzień, w którym przypada święto Trzech Króli. Świętowanie wymaga specjalnego menu, w którym z pewnością nie może zabraknąć francuskiego wypieku z masą migdałową.
Gallette des Rois, czyli ciasto Trzech Króli, to wypiek serwowany na 6 stycznia. Choć to tradycyjny wypiek francuski, w ostatnich latach jego popularność wzrosła także poza granicami Francji.
Rosnące zainteresowanie tym oryginalnym deserem nie dziwi. Aromatyczny, pachnący masłem placek z ciasta francuskiego w klasycznej wersji skrywa nadzienie w postaci masy migdałowej, nazywane kremem frangipane. Przygotowuje się go z utartego masła z cukrem pudrem i zmielonymi migdałami. Ten puszysty krem doprawia się zazwyczaj wanilią.
Jednak to niejedyne, co kryje się w tym cieście - ukryte jest w nim również ziarenko fasoli, migdał lub mała porcelanowa figurka. Zgodnie z przyjętą tradycją, ten, kto je znajdzie, będzie mógł przez resztę dnia paradować z symbolem królewskiej władzy na głowie - przygotowaną specjalnie na tę okazję koroną. Kto nie chciałby świętować po królewsku?