Ciao Italia, czyli włoskie smaki na polskich talerzach
Różnorodna kuchnia, w której smak i tradycja w wyjątkowy sposób wiąże się z konkretnym regionem, a jednocześnie przenika tradycje kulinarne całego świata. W każdym kęsie można odczuć radość z życia. Włochy to miłość do gotowania!
Bogata w smaki i aromaty. Niezwykle barwna oraz słynąca z najlepszych świeżych produktów. Taka jest kuchnia, którą uwielbiają miliony osób na świecie. Kuchnia włoska to wyjątkowe zaplecze gastronomii. Któż z przyjemnością nie skonsumował idealnie przyrządzonej pizzy, nie posmakował spaghetti czy choć raz nie spróbował włoskiego wina. Nieograniczona i różnorodna. Co region, to inna kultura czy tradycja. Półwysep Apeniński zaprasza nas do zgłębienia wiedzy o smakach każdego z nich. A jeśli nam się znudzi kontynentalna Italia, chociaż to mało prawdopodobne, nie ma problemu. Sycylia i Sardynia z chęcią zaskoczoną nas swoimi propozycjami.
Nie każdy ma możliwość osobiście poznać włoskie kulinaria, spędzając urlop pośród Włochów, jednak dzięki ciągłemu rozwojowi polskiej gastronomii, na ulicach naszych miast możemy spotkać coraz więcej jakościowych lokali serwujących dania oddające charakter Włoch. Nie bez znaczenia jest w takiej sytuacji znajomość włoskich dań przez szefów kuchni. Na mapie gastronomicznej Polski nie brak restauracji prowadzonych zarówno przez Włochów, jak i Polaków, którzy Włochów zatrudniają w kuchni. W takich sytuacjach to przecież głównie nasi zagraniczni przyjaciele odpowiadają za menu. Chcąc spróbować smaków wprost z Italii, nie trzeba dziś do niej wyjeżdżać. Wystarczy udać się w podróż po uliczkach większych polskich miast, a na pewno znajdziemy w nich lokale serwujące dania wprost z Lombardii, Ligurii, Kampanii czy Apulii.
Antipasti i risotto
Włoskie restauracje w Polsce to świetna alternatywa dla osób niemających możliwości udania się na city break na Półwysep Apeniński. Degustacji włoskiej kuchni nie można zacząć inaczej jak poprzez antipasto. Przystawka to w wielu przypadkach mieszanka wielu składników, takich jak wędliny, sery, oliwki, marynowane warzywa, pieczywo i czasami owoce. Antipasto najczęściej podawane jest na dużej desce, stąd w Polsce coraz bardziej powszechna idea serwowania desek wędlin czy desek serów. Włoska przystawka to przede wszystkim głębia barw i smaków. Na desce znajdziemy coś dla oka oraz coś dla duszy.
Wśród wędlin nie może zabraknąć pancetty, salami, kiełbasy czy prosciutto, zaś w gronie serów gorgonzoli, mozzarelli czy pecorino. Podobnie jak warzywa - głównie bakłażan czy papryka - marynowane mogą być oliwki oraz grzyby. Dopełnieniem są grzanki oraz dipy i pasty, takie jak pesto, tapenada czy pasta z suszonych pomidorów. Doskonałym pomysłem na rozpoczęcie przygody z włoskimi smakami jest bruschetta z pomidorami - mogą być suszone - oraz fetą. Interesującą propozycją są też arancini kojarzące się zwłaszcza z Sycylią - złociste, panierowane ryżowe kulki z nadzieniem: z mozzarelli i groszku, mozzarelli oraz chorizo, sera caciocavallo i szynki czy gorgonzoli i borowików. Podane z sosem pomidorowym potrafią pobudzić apetyt do dalszych doznań.
Pozostając w temacie ryżu, uwielbianego zwłaszcza na północy Włoch, nie sposób nie wspomnieć o risotto. Cechą dobrze przygotowanego risotto powinno być zachowanie skrobi, która jest zżelowana przez gotowanie i wiąże ziarna ryżu w kremowej mieszance. Ważne, aby przygotowując to danie, użyć odpowiedniego rodzaju ryżu. Jego odmianami, które najlepiej się sprawdzą w tym procesie, są m.in. arborio, maratelli, carnaroli, baldo czy vialone nano. Jak to we Włoszech, rodzajów przygotowania risotto jest niemal tyle, ile regionów. Jednak te najpopularniejsze to: risotto alla parmigiana - wywodzące się z Parmy, poza ryżem, masłem i cebulą przygotowane przy użyciu bulionu, białego wina, soli i sera parmigiano, risotto alla milanese - ryż rodem z Mediolanu przyrządzany na bulionie oraz szpiku wołowym, doprawiony szafranem, risotto alla zucca, w którym poza głównymi składnikami wyróżnić musimy dynię oraz gałkę muszkatołową, czy risotto ai funghi porcini - ryż z borowikami lub innymi grzybami podawany z dużą ilością pieprzu.
Pasta i basta!
Po tym, jak narobiliśmy sobie smaku na dania z ryżem w roli głównej, czas przejść do fundamentalnej części włoskiego menu. Pasta. Italia to ojczyzna makaronu. Je się go tam na potęgę i rzecz jasna - nie tylko w formie spaghetti. Jednak, aby dobrze poznać włoskie makarony, warto pochylić się nad ich częstym dodatkiem - ragu - tradycyjny sos pomidorowy z mięsem. Jego najczęściej spotykaną odmianą jest ragu w stylu bolońskim. Poza sosem bolognese wyróżnić możemy także m.in. ragu neapolitańskie czy ragu alla barese, do którego czasami wykorzystuje się koninę. Łącząc ragu bolońskie oraz najpopularniejszy w polskich domach makaron spaghetti powstanie nam nic innego jak ukochane przez naszych milusińskich spaghetti bolognese. To danie, którego w kartach dań włoskich lokali zabraknąć nie może.
Podstawę menu makaronowego stanowi carbonara. Pochodzące z Rzymu, przygotowywane z makaronu spaghetti, jajek, pancetty, sera pecorino, czosnku i pieprzu, to jedno z popularniejszych dań rodem z Italii, które pokochali Polacy. Nie inaczej jest w przypadku ravioli. Te nadziewane pierożki z makaronu mogą być przygotowane w wersji mięsnej lub warzywnej. Wyróżnia je wyrazisty smak. Podaje się je najczęściej z masłem szałwiowym, sosem pomidorowym bądź śmietanowym.
Udając się dalej w podróż po pastach, warto na moment zatrzymać się w Ligurii, z której pochodzi pesto alla genovese - przygotowywany z bazylii, oliwy, czosnku, orzeszków piniowych, sera parmezan i pecorino sos podawany z makaronem trofie lub trenette. Przemieszczając się dalej na południe, warto spróbować pochodzącego z Kampanii spaghetti alla vongole - makaronu gotowanego al dente połączonego z sosem przygotowanym z małży vongole, czosnku, pietruszki, białego wina oraz oliwy z oliwek. Mniej oczywistym daniem rodem z południa Włoch, a dokładniej z Apulii, jest orecchiette con cime di rapa. To małe, okrągłe kluski połączone z brokułami, używa się zarówno łodyg, jak i liści. Makaron oraz brokuły gotuje się jednocześnie, a następnie podsmaża na oliwie z czosnkiem i chili. Dobrym pomysłem na dopełnienie tej potrawy jest parmezan.
CAŁY ARTYKUŁ <KLIKNIJ TUTAJ>