
Bocuse d'Or Poland 2023 - znamy finalistów!
Marzeniem wielu szefów kuchni na całym świecie jest wygrana w międzynarodowym finale Bocuse d'Or w Lyonie, który jest przepustką do wielkiego kulinarnego świata. Etapem do spełnienia tego wielkiego marzenia jest krajowa selekcja konkursu, która odbędzie się 9 listopada podczas jubileuszowych 30. Targów HORECA w Krakowie.
Droga, którą należy przejść, by znaleźć się w finale wymaga od kandydatów determinacji i ogromnych przygotowań. Składa się ona z dwóch etapów. Pierwszym jest aplikacja do konkursu, wyrażenie chęci wystąpienia w nim oraz uargumentowanie swojej decyzji. Drugim zaś była preselekcja, czyli prezentacja swoich umiejętności kulinarnych przed jurorami. I dla wielu to właśnie ten etap jest najtrudniejszy.
Tegoroczna preselekcja odbyła się 12 czerwca w Chefs Atelier by Chefs Culinar. Wszyscy kandydaci zaprezentowali bardzo wysoki poziom, potencjał, wyobraźnię i determinację. Ostatecznie jednak komitet wykonawczy, w którego składzie znajdują się Adam Chrząstowski, Head Chef Akademii Bocuse d'Or Poland oraz szefowie Kurt Scheller, Paweł Kałuski i Michał Markowicz, podjęli decyzję, że do polskiego finału zakwalifikowali się (w kolejności alfabteycznej):
- Małgorzata Kalisz, restauracja Góralska Tradycja, Zakopane
- Michał Koszycki, Rezydencja Bohema, Szczawno Zdrój
- Grzegorz Miśta, Hotel Natura Residence Business & Spa, Siewierz
- Tomasz Soczumski, restauracja Żółty Słoń, Kielce
- Patryk Studziński, Puro Hotel Halicka, Kraków
- Kamil Tłuczek, restauracja Patio Grand Hotel Boutique, Rzeszów
Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że w polskim finale, po wielu latach, znów wystąpi szefowa kuchni. Jest to sygnał dla kobiet, że da się przełamać męską dominację w tym prestiżowym konkursie.
Bocuse d'Or Poland 2023 z pewnością będzie wielkim wydarzeniem i niezapomnianym przeżyciem. Szóstka kandydatów po raz kolejny dostarczy wielu emocji. W jury pojawią się wyjątkowe nazwiska, autorytety polskiej i światowej sceny kulinarnej, w tym szefowie z restauracji oznaczonych trzema i dwoma gwiazdkami Michelin.
Zwycięzca polskiego finału będzie miał niebywałą okazję wystąpić wśród dwudziestu najlepszych szefów kuchni Europy podczas europejskiej selekcji w Trondheim na wiosnę 2024 roku, a tym samym reprezentować Polskę w drodze do Wielkiego Finału w Lyonie.
Organizatorem konkursu jest Akademia Bocuse d'Or Poland i agencja Smarten PR, natomiast partnerami są MOWI Polska, Alpro, Evian, Fine Dine, Churchill 1795, Targi HORECA, Smarten Public Relations