Bitwa na drobiowe smaki IV: walka o puchar
Rozpoczyna się kolejna odsłona turnieju dla uczniów szkół gastronomicznych w Polsce. Tematem przewodnim będzie mięso drobiowe. Wkrótce ruszają rundy eliminacyjne.
Przebieg konkursu dzieli się na etapy. Pierwszy z nich rozpoczyna się wybraniem kilkudziesięciu zawodników z grona niemal 500 szkół. Jak podkreślają organizatorzy, proces selekcji startuje wraz z nadesłaniem przez szkoły zgłoszeń konkursowych, które muszą zawierać przepisy oraz zdjęcia przygotowanych dań. Zadaniem sędziego prowadzącego będzie ocena zgłoszeń pod kątem zarówno kreatywności, jak i umiejętności kulinarnych oraz estetyki potraw.
Autorzy najlepszych zgłoszeń zostaną zakwalifikowani do drugiego etapu, a następnie wezmą udział w trzech dwudniowych rundach eliminacyjnych, sprawdzających umiejętności techniczne oraz umiejętność pracy pod presją czasu.
Najlepsi uczestnicy wyłonieni przez jury awansują do finału, w którym zmierzą się w walce o Puchar Bitwy.