Bitwa na drobiowe smaki - finał
W dniach 8-10 kwietnia 2024 roku w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle odbył się ogólnopolski finał konkursu Bitwa na drobiowe smaki 3. W zmaganiach wzięli udział półfinaliści, czyli zwycięzcy etapów regionalnych oraz zdobywcy "dzikich kart".
Bitwa na drobiowe smaki to konkurs adresowany dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym. Celem jest doskonalenie umiejętności kulinarnych młodych adeptów sztuki kulinarnej, zachęcenie uczniów szkół o profilu gastronomicznym do wykorzystywania mięsa drobiowego w codziennej diecie oraz podczas rozwijania swojej ścieżki zawodowej, a także promocja mięsa drobiowego.
Zmagania trzeciej odsłony konkursu rozpoczęła prelekcja przewodniczącego jury - Łukasza Konika. Uczestnicy wykazali się umiejętnościami, prezentując dania wyróżniające się nie tylko smakiem, ale i oryginalnością.
Jury wyłoniło zespoły, które zmierzyły się w finałowej potyczce:
Aleksandra Bąkowska i Jakub Nowakowski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
Maria Solińska i Hubert Hyzopski z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku
Kornel Byzdra i Jakub Kuczborski z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy
Paweł Szulta i Antoni Szmurlo z Zespołu Szkół Agrobiznesu w Człuchowie
Julia Gilner i Natalia Kostka z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach
Julia Masierak i Kamila Jarosz z Technikum "Lider" w Lublinie
Damian Marut i Kacper Kułaga z Zespołu Szkół nr 1 w Krakowie
Marika Nowosadzka i Jakub Fedczyszyn z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim
Ostatecznie zwyciężył duet w składzie: Julia Masierak i Kamila Jarosz z Technikum 'Lider" w Lublinie. Drugie miejsce zajęli: Hubert Hyzopski i Maria Solińska z Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku. Natomiast na trzecim stopniu podium stanęły: Julia Gilner i Natalia Kostka z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach.
Gratulujemy!