Beztroskie święta
Święta Bożego Narodzenia to czas radości, wspólnego świętowania i chwil spędzonych z bliskimi. Wiele osób, w poszukiwaniu niezapomnianych doświadczeń, decyduje się na wyjazdy do hoteli. Zimowy wypoczynek to także okazja do odwiedzenia restauracji. Jak zadowolić wymagających podróżnych w okresie świątecznym?
Polacy coraz chętniej wyjeżdżają na święta. Dla branży gastronomicznej i hotelarskiej to szansa, aby dbając o stworzenie wyjątkowej atmosfery, przyciągnąć gości. Warto dodać, że rosnące oczekiwania związane z wyjazdami przyczyniają się do podnoszenia standardów usług w branży turystycznej. Co, jako restaurator lub hotelarz, powinieneś zrobić, aby zaskarbić sobie przychylność klientów w tym wyjątkowym czasie?
Magia świątecznych chwil
Zacznijmy od tego, że goście szukają wyjątkowego klimatu rodzinnych świąt nawet podczas pobytu w hotelu. Należy zadbać o stworzenie przytulnej atmosfery. Kluczem do sukcesu są starannie dobrane dekoracje, choinki, kolorowe światełka i muzyka. Przemyślany wystrój nie tylko przyciąga wzrok, ale i wprowadza świąteczny nastrój. Eksperci w zakresie dekoracji wiedzą, że nawet kilka świątecznych akcentów może całkowicie odmienić przestrzeń. Pamiętaj, że goście traktują przyjazd do Twojego hotelu lub lokalu jako wypoczynek i element celebracji.
Wobec tego warto zadbać, aby atrakcyjna oprawa znalazła się zarówno wewnątrz budynku, jak i poza nim. Doskonałym rozwiązaniem są dekoracje świetlne, które ozdobią fasadę hotelu. Sprawdzą się także girlandy, gałązki żywego świerku, a także pięknie przystrojone drzewka świąteczne w gustownych donicach. Wielu gości ceni, gdy obiekt zapewnia możliwość wspólnego ubierania choinki. Wieczorem, tuż przed wigilijną kolacją, można zorganizować jej uroczyste rozświetlenie. Rozbłysk mieniących się światełek będzie znakiem, aby wspólnie zasiąść do stołu. To świetna atrakcja nie tylko dla najmłodszych. Ponadto jest to okazja do integracji. Organizacja świątecznych atrakcji i wydarzeń to kolejny sposób na zaangażowanie gości. Koncerty, pokazy świąteczne, warsztaty dla dzieci czy nawet spotkania ze świętym mikołajem sprawią, że hotel czy pensjonat nabierze świątecznego charakteru i stanie się miejscem, które każdy chciałby odwiedzić podczas zimowego wyjazdu.
Trudno wyobrazić sobie święta bez prezentów, dlatego warto z tej okazji wynająć świętego mikołaja, który w odpowiednim czasie pojawi się i rozda podarki. Uśmiech na twarzach gości gwarantowany! Wśród drobnych upominków sprawdzą się słodycze, choćby czekoladki z logotypem hotelu lub aromatyczne herbaciane mieszanki z imbirem i nutą pomarańczy. Ponadto idealnym dopełnieniem powinna być muzyka. Oczywiście, najlepiej, gdyby była grana na żywo. Ważne, aby dostosować ją do panującego klimatu oraz odwiedzających. Wiedz, że jeśli sprawisz, aby w tym szczególnym czasie goście spędzili niezapomniane chwile, z pewnością wpadną ponownie oraz polecą Twoją ofertę znajomym.
Świąteczna paleta smaków
Niesamowity nastrój świąt mogą zapewnić także lokale gastronomiczne, również te usytuowane w hotelach. Należy pamiętać, że tworzenie świątecznego klimatu w restauracji obejmuje nie tylko dekoracje czy odpowiednią atmosferę, ale przede wszystkim smak. To on jest w tym przypadku najważniejszy. Goście, którzy planują święta poza domem, zazwyczaj dokładnie sprawdzają wigilijne menu. Dominują tradycyjne smaki, najlepiej takie, które kojarzą się z dzieciństwem, jednak nie brakuje osób zainteresowanych nowoczesnymi wersjami świątecznych potraw. Jedno jest pewne, przygotowując restauracyjną ofertę wigilijną, pamiętaj, aby znalazły się w niej zarówno uwielbiane przez wszystkich klasyki, począwszy od czerwonego barszczu z uszkami czy dań rybnych, jak i kulinarne nowinki. Uwagę z pewnością przyciągnie również karta z wyborem lokalnych świątecznych specjałów. Im ciekawsze menu, tym więcej gości na nie postawi.
CAŁY ARTYKUŁ >KLIKNIJ TUTAJ<