Convotherm - doskonały asystent w pracy każdego kucharza

Convotherm - doskonały asystent w pracy każdego kucharza

Praca szefa kuchni każdego dnia wymaga wiele uwagi, jak i cierpliwości w przygotowywaniu rozmaitych dań dla gości. Piece konwekcyjno-parowe Convotherm ułatwiają planowanie i tworzenie posiłków, dzięki zaawansowanym programom. O tym, jak Convotherm wpływa na pracę kucharzy w restauracji Śląska Prohibicja w Katowicach opowiedział szef kuchni Szymon Bracik.

Szef kuchni współpracuje z marką Welbilt i urządzeniami z serii Convotherm od samego początku działalności eleganckiej restauracji. Aktualnie kucharze korzystają z trzech pieców - jeden znajduje się w cukierni, a pozostałe dwa używane są w kuchni. Piece Convotherm niewątpliwie podnoszą poprzeczkę pod względem jakości w każdej kuchni bez względu na to, czy są dostępne w małej, czy dużej gastronomii.

Szymon Bracik to szef kuchni, który celebruje życie - gotując. Tworzenie wyjątkowych smaków na talerzu to dla niego sposób na życie, a także połączenie pasji z pracą. Pracował między innymi we włoskiej restauracji, gdzie poznawał tajniki kuchni śródziemnomorskiej oraz w Wodnej Wieży, która wielokrotnie otrzymywała wyróżnienie Najlepszej Restauracji w Polsce. Dziś serwuje, to co najlepsze w Śląskiej Prohibicji - restauracji, która słynie z doskonałych dań kuchni śląskiej oraz autorskich dań szefa kuchni.

Pasja do gotowania i nowoczesnych rozwiązań

Pasja inżynierów Welbilt do wprowadzania najlepszych rozwiązań jest widoczna w codziennym użytkowaniu urządzeń. Szef kuchni restauracji Śląska Prohibicja podkreśla, że we współpracy z Convotherm najbardziej docenia prostotę działania, czytelne instrukcje, a także zaawansowane programy, które sprawiają, że dania są zawsze wyborne i nigdy nie tracą walorów smakowych nawet, jeśli trzeba je odgrzewać.

Convotherm spełnia swoją rolę doskonale. Minimalistyczny, modny design jest połączony z wygodną obsługą oraz przyjaznym serwisem. Dzięki tym zaletom nowi kucharze z łatwością mogą nauczyć się, jak wykorzystać potencjał pieców w przygotowywaniu pysznych dań z menu. Ciekawostką jest fakt, że goście restauracji Śląska Prohibicja od samego początku mogą cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem wprost z pieców Convotherm. Szef kuchni stawia na najlepsze, technologiczne rozwiązania.

Śląska Prohibicja - kulinarna podróż wśród śląskich smaków

W restauracji Śląska Prohibicja nie brakuje regionalnych smaków. Goście delektują się wybornym smakiem rolady wołowej z kiełbasą śląską z własnej wędzarni, pierogami z pieczoną kaczką, a także aromatyczną golonką pieczoną w ciemnym piwie podawaną z panczkrautem. Wytrawni smakosze mogą także spróbować piersi z perliczki, polędwicy wołowej, tagliatelle z krewetkami argentyńskimi, a także sezonowanego steku z antrykotu.

W urządzeniach marki Convotherm kucharze z łatwością przygotowują wędzoną śmietanę, wędzone masło, czy pastrami. Dzięki możliwości gotowania w niskiej temperaturze dania a la carte są zawsze doskonale przyrządzone i pełne smaku. W piecu cukierniczym natomiast wypiekane są brioche, kultowe makaroniki, czy biszkopty.

Aktualnie w restauracji Śląska Prohibicja można zorganizować przyjęcia nawet do 200 osób. Jak zdradził szef kuchni Szymon Bracik w najbliższym czasie przed restauratorami wiele wyzwań, bowiem ma tu powstać także przestronna sala bankietowa, która pozwoli na organizację jeszcze większych przyjęć, konferencji i wydarzeń. Dla szefa kuchni najważniejsze jest zadowolenie gości, dlatego z pewnością w przyszłości na pokładzie nie zabraknie kolejnych, wielofunkcyjnych urządzeń marki Welbilt. To sprawdzona marka, która pozwala na optymalne zarządzanie czasem pracy wszystkich kucharzy i jednocześnie daje gwarancję, że każde danie będzie idealne.

fot. Restauracja Śląska Prohibicja

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Welbilt