Kurczak smażony w cydrze

Kurczak smażony w cydrze

Czas przygotowania: 1 godzina

Liczba porcji: 4 porcje

Składniki:

- 2 piersi kurczaka

- 1 cebula

- 1 jabłko

- 1 ząbek czosnku

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego

- 1 łyżka oliwy

- 1/3 łyżeczki tymianku

- 1/3 łyżeczki ziela angielskiego mielonego

- 200 ml cydru jabłkowego

- 100 ml śmietanki UHT Łaciata 18%

- 200 g kaszy gryczanej

- 400 ml wody

- 1/4 kostki masła Łaciate

- 1 łyżka soli i1/2 łyżeczki do smaku

- 1/2 łyżeczki pieprzu, do smaku                                                                 

- 1/2 pęczka pietruszki

Do dekoracji:

- 4 listki tajskiej bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlewamy wodę, solimy i wsypujemy kaszę. Gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu do kaszy dodajemy masło Łaciatei dokładnie mieszamy.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, pieprz oraz tymianek.Kurczaka kroimy w paseczki (jeśli jest mokry należy go osuszyć ręcznikiem papierowym). Wrzucamy pokrojonego kurczaka do miski. Każdy kawałek obtaczamy w mące z przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy kurczaka, smażymy. Gotowego kurczaka wykładamy na talerz.
  3. Cebulę kroimy na kawałki, a czosnek drobno siekamy. Jabłka nie obieramy tylko kroimy na ćwiartki. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy kurczaka - teraz podsmażamy cebulę i jabłka. Po 4 minutach dolewamy cydr. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz zielem angielskim mielonym. Chwilkę dusimy. Dolewamy śmietankę UHT Łaciatą 18%, następnie 3-4 minuty gotujemy. Wrzucamy kurczaka i delikatnie mieszamy.
  4. Na talerz wykładamy kaszę, nakładamy kurczaka z sosem, posypujemy posiekaną pietruszką. Całość posypujemy pieprzem czarnym i dekorujemy tajską bazylią.