Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego rozstrzygnięty!

Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego rozstrzygnięty!

27 marca 2024 roku odbyła się druga edycja konkursu Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego, wydarzenia dla młodych adeptów sztuki kulinarnej. Jej ideą jest promowanie polskiej wołowiny i wieprzowiny.

Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wołowego i Wieprzowego ponownie zagościł w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Mysiadle k. Warszawy. O puchar walczyło dziesięć dwuosobowych drużyn. Każda z nich przygotowała przystawkę na bazie mięsa wołowego i danie główne z wykorzystaniem wieprzowiny. Jury składające się z doświadczonych szefów kuchni (Jarosław Walczyk, Kurt Scheller, Robert Sowa, Teo Vafidis i Bartłomiej Gora) oraz przedstawiciela Związku Polskie Mięso ocenili przygotowane dania i wyłonili laureatów konkursu.

Pierwsze miejsce zajęli Julia Oszczyk i Grzegorz Wojtkowski z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie. Na przystawskę przygotowali: tatar z polskiej wołowiny z wędzonym węgorzem, musem jabłkowo-chrzanowym, rzodkiewką, tiulem z czarnuszką i pudrem borowikowym, a na danie główne: polski schab wieprzowy w trzech odsłonach: grillowany, smażony i gotowany z marchewką i pasternakiem, puree z zielonego groszku i sosem cząbrowym na bazie demi glace.

Na drugim stopniu podium stanęły Julia Gilner i Natalia Kostka z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach, które na przystawkę podały: tatar wołowy/ ciastko cebulowe/ majonez szczypiorkowy/ marynowane grzybki shimeji/ cebulka perłowa/ suszone żółtko oraz na danie główne: schab z kością/ puree ziemniaczano- tymiankowe/ sos z zielonego pieprzu/ chips z marchewki i pietruszki/ piklowana rzodkiewka/ piana z mizerii.

Trzecie miejsce przypadło Julii Formejster i Arturowi Glebie z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie. Na przystawkę przygotowali: tatar wołowy/ piklowana cebula/ żel z kiszonego ogórka/ piana chili/ wędzony majonez/ grzanka z chleba Vermont/ oliwa lubczykowa, a na danie główne zaproponowali: stek ze schabu złotnickiego/ veloute selerowe/ puree ziemniaczane z gorczycą/ piana z borowików/ demi glace/ karmelizowane warzywa/ oliwa ziołowa/ prażona gryka

Dodatkowo jury przyznało wyróżnienie w dwóch kategoriach: "Najlepsza przekąska z mięsa wołowego", które otrzymał Zespół Szkół nr 7 w Tychach oraz "Najlepsze danie główne z mięsa wieprzowego", które trafiło do Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.

Gratulujemy!